Visie

In ons centrum bieden we de mogelijkheid voor belangstellenden om onder begeleiding meditatie te beoefenen. We geven graag de manier waarop wij mindfull leven door aan anderen. Wij ervaren dagelijks hoe waardevol dit is en begeleiden en ondersteunen je graag op je levenspad.
Je hoeft geen boeddhist te zijn om meditatie te beoefenen. Wel zijn de meditaties die we beoefenen van oorsprong boeddhistische meditatievormen.
Er zijn verschillende redenen om te starten met meditatie.
Wanneer je begint met meditatie start je een ontwikkeling die de rest van je leven kan voortduren.

Elk mens wil gelukkig zijn en ongeluk vermijden.
Vroeger zijn we als kind allemaal wel bang gemaakt en beschadigd, waardoor we zijn gaan overleven i.p.v. leven. We hebben ons aangepast aan onze omgeving, omdat we bang waren dat de liefdesband zou kunnen verbreken. Deze aanpassing aan onze omgeving heeft diepe ingesleten paden in onze hersenen doen ontstaan. Deze paden zijn onze gedachten, emoties en gedragingen gaan bepalen. We hebben een aangeleerde voor- en afkeur ontwikkeld.
Door je continue op deze wijze aan te passen aan je omgeving en het najagen van kortstondige bevrediging, vind je niet het geluk dat je eigenlijk zoekt. Wanneer je je bijvoorbeeld blij voelt, ben je tegelijkertijd al weer bang dat je het kwijt raakt, wat ook gebeurd, alles is immers vergankelijk. Het ongeluk ligt vaak al in het geluk besloten. Doordat je het kwijt raakt, ga je ernaar streven om dat moment van blijdschap weer te willen ervaren. Vooral je hechting aan dat het leven anders zou moeten zijn dan dat het is veroorzaakt je lijden/problemen.

In plaats van door te blijven streven of moedeloos te worden kunnen wij je leren om anders met je problemen/lijden om te gaan. In elk leven is pijn, verlies en ongeluk te vinden.
Je hebt problemen, je bent ze niet. Het boeddhisme heeft een heel fijnzinnige psychologie ontwikkelt die een methode aanreikt om ons los te maken uit ons lijden/problemen. Je hoeft hier niet voor te veranderen, je hoeft niet eerst van alles te doen. Deze weg gaat via meditatie. Dit doe je door bewust te ademen, te lopen, door mindfull te zijn. Allereerst helpt meditatie je om tot rust te komen en je leert je er beter door te concentreren. Nadat je tot rust bent gekomen leer je je geest kennen en hoe die een niet bestaande werkelijkheid creƫert. Een werkelijkheid vol met lijden als gevolg van je eigen gedachten en de daaruit voortvloeiende emoties en gedragingen. Door onze geest te leren kennen, herkennen we de geestestoestanden die ons lijden/problemen veroorzaken en welke geestestoestanden heilzaam voor ons zijn, waardoor we kunnen kiezen het anders te doen.

Meditatie brengt je in de werkelijkheid, wat ook wel het hier en nu genoemd wordt.
Het hier en nu is de enige werkelijkheid, al het andere is het gevolg van je eigen gedachten en niet echt.
Wanneer het je lukt om in de werkelijkheid te zijn, ervaar je het mens dat je van nature bent, een goed mens vol met goede bedoelingen.
Geluk en vrede vind je wanneer je in de werkelijkheid komt.

Voel je welkom in ons centrum.